Samaahita Sattva, Centrum voor Yoga en wel-zijn, Suzan van Nieuwenhoven, Sillenhoek 12, 6091 PD Leveroy, Telefoon: 06 - 348 277 82, E-mail: info@samaahitasattva.nl, Website: www.samaahitasattva.nl

Een goede voorbereiding op de bevalling

Tijdens de zwangerschap verandert er veel. Je reguliere sport is vaak te zwaar geworden. Je emoties schommelen door hormoonveranderingen. Je lichaam verandert wat soms pijn of ongemak kan veroorzaken. Dru zwangerschapsyoga kan je helpen om energiek en gezond te blijven tijdens de zwangerschap. Je kunt je door middel van diverse oefeningen voorbereiden op de bevalling.

Hoe doen we dat?

Fysiek

We doen oefeningen om je heupen los te maken en je benen sterk te maken. Ze helpen je uithoudingsvermogen op te bouwen en meer bewegingsvrijheid te creëren in het bekken. De oefeningen zijn aangepast op de duur en jouw conditie van je zwangerschap.

Mentaal

In de lessen gebruik ik visualisaties en affirmaties tijdens meditatie of ontspanningsoefeningen. Hierdoor krijg je de gelegenheid om eventuele angsten rondom de geboorte van je kindje te vervangen door positieve gedachten. Deze oefeningen helpen je om je mentaal voor te bereiden op de weeën en de geboorte van je kindje. Het stimuleert je om de eigenschappen als moed, geduld, acceptatie en vertrouwen te ontwikkelen en je daarop te richten.

Voelen/luisteren naar je lichaam

Door je lichaam rustig te bewegen en te trainen tijdens het uitvoeren van de asana’s word je je beter bewust van jouw behoeften en die van je kindje. Je leert naar je intuïtie te luisteren en erop te vertrouwen. Dit helpt je bij de bevalling.

Contact maken met je kindje

Soms vergeet je door je drukke leven wel eens dat je zwanger bent. In dit yoga uurtje maak je bewust contact met je kindje. Door affirmaties en visualisaties en door de yogabewegingen verbind je je met je met de baby in je buik. Je kunt je emotioneel en spiritueel voorbereiden en je moederlijke instincten waarmee je bent geboren ontdekken en ontwikkelen.

Ik houd van mijn kindje, mijn kindje houdt van mij.

Ademhaling- en ontspanningstechnieken

Door te mediteren op je ademhaling en verschillende ademhalingstechnieken toe te passen, raak je vertrouwd met het vermogen van je lichaam om op een natuurlijke manier spanning kwijt te raken en pijn te verzachten.

Jouw adem is de adem van je kindje.

Opvangen van weeën

De beweging maken van het dragen van je kindje onder je hart naar op je hart.

We oefenen in het opvangen van weeën. Dit doen we door ademhalingstechnieken toe te passen en je aandacht te richten op bepaalde plekken in je lichaam. Ook komen er verschillende houdingen aan bod, die je tijdens de ontsluitingsfase kan aannemen om zo veel als mogelijk te ontspannen om zo de ontsluiting te bespoedigen.

Partnerlessen

Om de vier of vijf weken is er een partner-les. De partnerles wordt als prettig ervaren. De partner heeft immers een belangrijke rol in het hele proces. Hij kan er voor zorgen dat de vrouw geheel ontspannen is en dat verzacht en versnelt het geboorteproces. De partners leren hoe ze de vrouw kunnen ondersteunen met ademtechnieken. Ook worden er verschillende massage methodes geleerd. Bevallen doe je het liefst samen. Kan de partner niet mee, dan is een vriendin of moeder ook welkom.

Yoga na de zwangerschap

Na de zwangerschap duurt het vaak nog een hele tijd voordat alles weer hersteld is. Negen maanden zwanger is ook negen maanden ontzwangeren. Je bekken is nog verweekt zolang je borstvoeding geeft. We hebben in deze les extra aandacht om de bekkenbodem weer sterk te maken om zo eventuele verzakkingen op later leeftijd te voorkomen. Yoga is een fijne manier om je spierkracht weer rustig op de bouwen totdat je je eigen sport weer op kan pakken.  Of misschien wil je wel op yogales blijven.